Butter Chicken: de favoriete curry van India

Boterkip: de favoriete curry van India

Zoals alle geweldige dingen, was de creatie van Boterkip een eureka-moment voor de makers ervan. Kundal Lal Jaggi en Kundan Lal Gujral, eigenaren van het prestigieuze Moti Mahal Eatery in Delhi, mengden op een mooie avond per ongeluk de overgebleven tandoorikip met een tomatenjus rijk aan boter en room.

Het was vóór de opdeling van India, in Peshawar, in een klein Dhaba in Indiase stijl genaamd Mukhey da Dhaba, waar Kundal Lal Gujral werkte en later het etablissement kocht en het omdoopte tot Moti Mahal. Toen hij zich realiseerde dat de tandoori-kip die de hele dag hangt, de neiging heeft om uit te drogen als hij aan het einde van de dag niet wordt verkocht, creëerde hij een basisjus met tomaten, boter, room en wat minimale kruiden om de tandoori-kip mals te maken. vochtig en smakelijk. Hij wist niet dat wat hij creëerde niet alleen een gerecht was, maar geschiedenis. En sindsdien bloeit Murg Makhani (later bekend als boterkip) en is het een van de meest geliefde curries in India geworden. De variaties, Dal Makhani en Paneer Makhani, werden later gemaakt voor de pure vegetariërs.

Het was in 1975 dat de beroemde Murg Makhani als Butter Chicken op het menu verscheen van het in Manhattan gevestigde Gaylord Indian Restaurant en daarna in de volksmond bekend werd als Butter Chicken. Zo beroemd dat het recentelijk een van de meest bestelde menu-items op UberEats in British Columbia is geworden.
Binnen een decennium na zijn oprichting verspreidde het zich over de hele wereld en bloeide het in verschillende vormen, als vulling in wraps, rotis, broodjes en taarten, als bijgerecht voor rijst en naan, of als een op zichzelf staand gerecht. Tegenwoordig vind je Butter Chicken-taco’s, pizza’s, broodjes, hamburgers, biryani en zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken.

Een traditionele boterkip wordt gemaakt door de kip te marineren in citroen, yoghurt en kruiden, die helpen het vlees mals te maken. De gemarineerde kip wordt vervolgens traditioneel geroosterd in een klei-oven (maar thuis is het in de pan geroosterd). Het wordt vervolgens gekookt in de jus – kaneel, kruidnagel, kardemom, gember-knoflookpasta, groene pepers, tomatenpuree, zout en een beetje suiker, cashewpasta en verse room.

Het beste van de boterkip is dat hij overal bij past, rijst, jeera-rijst, parantha, naan en roti.

De schoonheid van Butter Chicken ligt in de subtiele balans tussen pittigheid en een fluweelzachte textuur. Het is moeilijk om het goed te krijgen, en vaak vind je versies die te zoet of veel te pittig zijn.

De vegetarische optie van boterkip is onlangs beroemd geworden, waarbij de kip wordt vervangen door tandoori-sojabrokken. Deze curry is opnieuw uitgevonden voor volledig veganistische mensen door zuivel te vervangen door kokosroom en plantaardige ghee in plaats van boter/ghee.

No Replies to "Butter Chicken: de favoriete curry van India"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Kessariya Kitchen
    × WhatsApp us Available from 06:00 to 23:59 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday